Morse Academy

Een Morse opleidingsinstituut in Nederland!

De Vereniging radiozendamateurs ss Rotterdam (PI4HAL) heeft het initiatief genomen om een Morseschool op te richten.

Wat is er aan de hand?

Edward Neef, voorzitter van PI4HAL (HAL staat voor Holland Amerika Lijn) legt uit:

“Aan het 3e Katendrechtsehoofd is het ss Rotterdam afgemeerd (zie: ssrotterdam.nl) . Tegenwoordig dienstdoend als een drijvend Westcordhotel met de allure van weleer. Een prachtig stoomschip waar zoveel mogelijk de sfeer van vroeger bewaard is gebleven door enorme restauraties. Het schip beschikte vroeger over een uitgebreide radiokamer waar kontakt met de wal werd onderhouden en telegrammen door de passagiers werden verstuurd en ontvangen. PI4HAL heeft vlak achter de stuurhut nu een eigen radiohut ingericht (zie pi4hal.nl). Ongeveer 35 leden draaien diensten en het bijzondere is, dat bezoekers van het schip ook alle uitleg gegeven wordt over de radiodiensten van destijds. Toeristen en hotelbezoekers kunnen namelijk een tour doen over het grote schip en doen daarbij ook de radiokamer aan.

Bezoekers kunnen met ervaren “sparks” (marconisten die in de scheepvaart dienst hebben gedaan) hun eigen naam in Morse oefenen en een certificaat van bekwaamheid krijgen. Een leuk radiomuseum maakt het plaatje kompleet”.

Maar er is meer. “Ook bij onze vereniging slaat de vergrijzing toe”, aldus Neef. “Het aantrekken van nieuwe leden en promotie maken voor de vereniging staan bij ons hoog in het vaandel. Toevallig is Morse nu mede dankzij de VERON Immaterieel Cultureel Erfgoed geworden in Nederland. Er zijn wel losse cursussen te volgen, maar examen doen in Nederland kan niet meer. Dus: als je alles optelt: de unieke lesomgeving op het schip, lesgeven in Morse, aandacht voor PI4HAL en voilà: de ingrediënten voor een Morseschool.

Maar bij de organisatie komt wel wat kijken. Het bestuur heeft eerst een plan op hoofdlijnen gemaakt en dit voorgelegd aan de algemene ledenvergadering. Die was vrijwel unaniem akkoord. En inmiddels zijn ook verkenningen geweest met de Stichting Radio Examens om in Nederland ook het Morse-examen terug te brengen. Tot slot willen we ook dat de aantekening op de machtiging terugkeert. In het buitenland heb je die in sommige gevallen nodig om de hobby uit te mogen oefenen. “We overleggen met de hele keten over alle denkbare varianten en mogelijkheden”.

Nu kan een heuse Morseschool alleen maar gedijen bij continuïteit en kwaliteit. De komende maanden gaan we een docententeam samenstellen die een lesprogramma bedenkt waarmee geïnteresseerden op meerdere niveau’s Morse kunnen leren. We gaan daarbij niet alleen in op de code zelf, maar ook komt het Radiozendamateurisme met zijn geschiedenis ruim aan bod. Het verschil met een internet cursus die soms kostenloos of goedkoop gevolgd kan worden moet duidelijk zijn. Hier krijgt men van ervaren en enthousiaste docenten les en met een betaalde cursus in een unieke lesomgeving creëren we een grote meerwaarde.

Indien er nu al mensen zijn die geïnteresseerd zijn in één van de cursussen, dan kunnen zij een email sturen naar het bestuur met het verzoek om informatie (bestuur@pi4hal.nl). Zij komen dan op de lijst en worden op de hoogte gehouden van alle vorderingen.

Edward Neef tot slot: “We hebben al van zoveel kanten enthousiaste reacties gekregen dat we ons best doen om dit ook te laten slagen. Behoud van het Immaterieel Cultureel Erfgoed moet immers doorgegeven worden en met de oprichting van de Morseschool hopen we daar aan bij te kunnen dragen. We zullen de komende maanden zeker vaker van ons laten horen !