Examens Morse Academy SS Rotterdam 2 december 2023

Na ruim een jaar lang lessen te hebben gehad van een enthousiast team van docenten op de SS Rotterdam en na vele vele uren oefenen thuis, was zaterdag 2 december 2023 dan eindelijk het moment van de waarheid. Want een groep van de cursisten voelde zich voldoende voorbereid om het examen te gaan meemaken!

Niet allemaal met het idee te slagen, maar wel om de ervaring van het examen op te doen en het einde van het eerste jaar opleiding te markeren.  Want, ook al wordt de drempel voor het diploma misschien nog niet door allemaal gehaald, het is een hele prestatie om zoveel voortgang te hebben geboekt bij het leren van de schone kunst van het seinen en opnemen van morsetekens.

Ook de docenten keken uit naar dit moment. Immers, na de ruime hoeveelheid lessen zou het ook een beeld geven van het resultaat van de opleiding.  Gedurende de cursus is er een bijzonder goede band gesmeed tussen de cursisten onderling maar ook tussen de cursisten en de docenten. Dat heeft zeker geholpen bij de motivatie van allen.

Wellicht was iedereen aan het begin van het cursusjaar wat te optimistisch over de tijd die het zou duren om op de snelheid van 18 wpm te komen die we graag zouden zien.  Zowel de cursisten als de docenten zijn immers wat meer belegen dan de jaren waarop jonge marconisten in spé op de zeevaartschool leerden telegraferen. Maar voortgang is er zeker geboekt!

Gezonde spanning dus op 2 december.  De tafels uit elkaar in examen opstelling op de SS Rotterdam. De draden uitgerold voor de hoofdtelefoons, de sounders aangesloten.  Derk, Edward en Dick geven aan hoe het examen zal verlopen en met gezonde spanning maar ook serene rust, beginnen de kandidaten aan de test.

Opnemen in snelheden van 12/18, 15/18 en 18 wpm door de cursisten is het programma.  Niet iedereen zit al op het juiste niveau maar ook zij hadden veel woorden goed op het vel papier. Voor een klein aantal net niet genoeg voor het diploma nu, maar zeker wel volgend jaar!  Vier cursisten haalden de laagste snelheid probleemloos en gingen door naar de tweede snelheid, 15/18.  Ook die snelheid werd door 4 man gehaald!  Boven verwachting.  Bij de laatste stap maar 18 wpm lag de lat net iets te hoog voor de meesten maar gelukkig werd ook dat niveau door één kandidaat gehaald. Geweldig!

Na een pauze om de adrenaline weer wat tot rust te laten komen, begonnen de seinproeven.  Iedereen had zijn eigen, soms om jaloers op te worden zo fraaie, seinsleutel meegebracht. 
Ook de kandidaten die geen diploma konden krijgen hebben toch hun seinschrift kunnen laten horen en beoordelen.  Het seinschrift van alle cursisten was van mooi leesbaar tot prachtig te noemen. Alle aandacht aan de juiste houding bij het seinen en de juiste techniek heeft zich zeker uitbetaald! Wat mooi om te zien en zeker om te horen. Daar gaat het volgend jaar echt niet meer mis, want seinen kunnen ze allemaal, chapeau!

Na afloop worden er 4 diploma’s ondertekend door Edward (PE1EEF, voorzitter) en de twee examinatoren Derk (PA2DW) en Dick (PA3CW) en door Edward uitgereikt. Na afloop nog een foto van het hele team bij de boeg van de SS Rotterdam. Een mooie reis op de SS Rotterdam komt voor een aantal ten einde.  De morsevaardigheid plus alle mooie opleidingsonderdelen over techniek, cultureel erfgoed, historie en contest techniek hebben het cursusjaar compleet gemaakt.  We zien de meesten van jullie met plezier weer terug volgend jaar, om de morse vaardigheid te vergroten of om meer vertrouwen te krijgen in de procedures op de amateurbanden!

Gefeliciteerd allemaal maar vooral: Stephan, Bas, Gert en Ralph!